[...] bitą śmietanę, lody Jeśli ktoś natomiast gustuje w bardziej wytrawnym smaku, warto dodać do swoich placków, np.: podsmażony boczek, podsmażoną cebulkę, masło, warzywa, np.: pomidory czy też startą i doprawioną cukinię, sosy kawałki podsmażonego kurczaka lub innego mięsa, dip czosnkowy z jogurtem. ( dla wersji o smaku [...]
[...] ją rozkłada i może zwiększać ryzyko wystąpienia zakrzepów. Słone potrawy a leki na ciśnienie krwi Osoby przyjmujące leki zmniejszające ciśnienie krwi powinny uważnie studiować skład pokarmów, aby nie przesadzić z sodem mogącym podnieść ciśnienie krwi. Sugeruje się nie dodawać dodatkowej soli do posiłków, a warzywa w puszkach przepłukiwać wodą.
Wbrew opiniom zamieszczanym w Internecie wcale nie jest udowodnione, iż współczesna żywność, a w szczególności dodatki do niej, wywołują raka. Osoby głoszące podobne tezy nie wzięły pod uwagę, iż znaczące wydłużenie życia ludzi wpływa na pojawienie się większej liczby nowotworów, gdyż istnieje o wiele więcej osób w podeszłym wieku. To tak, jakby [...]
[...] Nie dajmy się jednak zwariować. Nie musisz na siłę ograniczać ilości spożywanych kalorii. My wciąż uważamy, że ważniejsze jest zadbanie o dobrą jakość tego, co jemy. Jedząc warzywa, owoce, produkty nieprzetworzone, mamy znacznie większy wpływ na swoje zdrowie niż ocenianie żywności tylko przez pryzmat kalorii. Źródło: [...]
Jeszcze całkiem niedawno często mówiło się, że nasz dzień dzieli się na 3 równe części: 8 h pracy, 8 h odpoczynku, 8 h snu. Jednak w obecnych czasach, dla większości z nas, te proporcje zostały zdecydowanie zachwiane. Więcej czasu poświęcamy na pracę, mniej czasu mamy na odpoczynek i dla rodziny. Znacznemu skróceniu uległ również czas przeznaczony [...]
Dieta wegańska staje się w ostatnich czasach coraz bardziej popularna. Decydują się na nią osoby, które z różnych powodów nie chcą lub nie mogą jeść mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Trzeba jednak uważać, ponieważ może ona prowadzić do niedoborów składników odżywczych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Jak [...]
[...] absorpcji żelaza znane są m.in. herbaty czarne i ziołowe kawa kakao wina Zjadamy - z możliwego zmniejszania absorpcji żelaza znane są m.in. rośliny strączkowe zboża warzywa (szczególnie szpinak) owoce orzechy białka zwierzęce w tym: pochodzące z mleka (serwatka i kazeina) jajeczne białka roślinne (np. sojowe) niektóre zioła: np. [...]
[...] globalnym, a biomonitoring środowiska i populacji człowieka jest niezbędny do oceny potencjalnych szkodliwych skutków biologicznych. Jednym z pestycydów pojawiających się w warzywach i owocach jest chloropiryfos (CPS). CPS to zatruwający nerwy insektycyd fosforoorganiczny, który można znaleźć się w 1/3 wszystkich konwencjonalnie produkowanych [...]
[...] leki przeciwzapalne mogą powodować zatrzymanie potasu przez organizm. Źródło potasu w diecie Przetworzona żywność jest bogata w sód i uboga w potas, natomiast owoce i warzywa są naturalnie bogate w potas. Codzienne spożywanie różnorodnych, kolorowych produktów roślinnych pomoże zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na potas, a przy okazji [...]
Każdy z nas wie, czym jest głód, odczuwamy go na co dzień, część osób odczuwa go bardziej, a część mniej. Nie każdy jednak wie, że uczucie głodu nie zawsze jest związane z ilością czy kalorycznością spożytego pożywienia, a z hormonem, który za nie odpowiada. Atrakcyjność niskokalorycznego jedzenia nie zmieniała się znacząco pomiędzy wizytami. [...]
[...] trzy razy w tygodniu i nie przybrać na wadze. Nie zapominaj również o tym, jak ważne są dodatki z jakimi będziesz zjadać makaron. Zamiast tłustych sosów i serów postaw na warzywa, mięso i w mniejszych ilościach pesto, czy twarde sery takie, jak parmezan. Źródło: Chiavaroli, Laura, et al. "Effect of pasta in the context of low-glycaemic index [...]
Jaka jest potencjalna długość życia człowieka? Czas ludzkiego życia podwoił się w ciągu ostatnich 150 lat, głównie dzięki rozwojowi medycyny, dzięki leczeniu chorób zakaźnych i większemu dostępowi do czystej żywności i wody. W ostatnich dziesięcioleciach żywotność ludzi wciąż rosła, choć znacznie wolniej. Obecnie coraz częściej dotykają nas [...]
Częstym usprawiedliwieniem zaniechania jakiejkolwiek aktywności fizycznej jest brak czasu. Jednak analizując możliwości czasowe "zapracowanego osobnika" okazuje się, że w jego tygodniowym planie pracy, bez problemu znajdziemy minimum 2-4 godziny wolne, które powinny dać już pewne rezultaty treningowe. Jednak, zanim do tego dojdzie, konieczne jest [...]
Magnez zaraz obok witaminy D3 stanowi jeden z kluczowych elementów diety osoby trenującej. Jego odpowiedni poziom warunkuje wiele procesów fizjologicznych w naszym organizmie. O czym należy pamiętać? Niski poziom testosteronu czy IGF-1 w wyniku niedostatecznej podaży magnezu w diecie, to tylko niektóre z konsekwencji jego niedoborów. Musimy [...]
Sylwester to symboliczne pożegnanie starego roku i entuzjastyczne powitanie nowego. To okazja do wspólnego świętowania, refleksji nad minionym rokiem oraz budowania planów i wyzwań na przyszłość. Dla wielu osób to również symboliczny punkt startowy w drodze do zdrowszego stylu życia i lepszej sylwetki. O czym przeczytasz w tym artykule? Udanej [...]
Zdrowa żywność jest jednym z topowych tematów w ostatnich latach, na jej temat można usłyszeć niemalże wszędzie, a znaleźć ją można we właściwie każdym sklepie spożywczym. Z jednej strony producenci żywności ekologicznej, organicznej lub tzw. zdrowej zapewniają nas o wysokiej jakości swoich produktów i o ich prozdrowotnym działaniu, z drugiej [...]
Nie doceniamy roli, jaką pełni świetny wzrok, dopóki nie zaczniemy go tracić. Dwie najczęstsze przyczyny, pogarszającego się wzroku związane z wiekiem to stan zwany zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćma. Na szczęście istnieje coraz więcej dowodów na to, że to dieta odgrywa ważną rolę w zapobieganiu rozwoju każdej z tych chorób oczu. Inne sposoby na [...]
Istnieje kilka powodów, dla których ludzie unikają albo chociaż ograniczają spożycie pszennego chleba. Do grona tych osób należą m.in. osoby chorujące na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, w której organizm reaguje problemami trawiennymi, w odpowiedzi na spożywanie produktów zawierających gluten (takich, jak produkty na bazie pszenicy). [...]
Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, to najlepiej postawić na profilaktykę. Dotyczy to także naszej skóry. Jednym z najlepszych sposobów, jest zwracanie uwagi na to, co jesz. Jedzenie może być świetnym sposobem na określenie tego, jak Twoje ciało reaguje na różne dietetyczne wybory. Wielu wegan bardzo sobie chwali wpływ swojej diety na cerę. Co [...]
[...] charakteryzujące się zróżnicowanym doborem składników, można zabezpieczyć się przed niedoborami magnezu. Pierwiastek ten występuje w największych ilościach w zielonych warzywach liściastych, a także w nasionach dyni i szałwii hiszpańskiej, czy migdałach i nerkowcach. Nie tak obfitymi, jednak również wartościowymi źródłami magnezu są [...]